Elinkeinokalatalous

Ammattikalastus

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on noin 480 rekisteröitynyttä kaupallista kalastajaa, joista noin 10 % kalastaa Säkylän Pyhäjärvellä ja loput merialueella. Yhdessä nämä muodostavat Suomen tärkeimmän kaupallisen kalastuksen alueen.

Saaristomerellä rannikkokalastuksen tärkeimmät saalislajit ovat kuha, silakka ja ahven, Selkämeren puolella taas siian ja lohen merkitys kasvaa pohjoista kohti ja kuhan vähenee. Suomukala pyydetään verkoilla ja yhä enenevässä määrin rysillä. Pääosa silakasta kalastetaan troolaamalla avomereltä. Rannikkokalastuksen silakkasaalis kalastetaan rysillä ja pieni määrä myös verkoilla. Säkylän Pyhäjärvellä kalastetaan myös muikkua ja täplärapua. Tarkempaa tietoa saalislajeista ja määristä löytyy luonnonvarakeskuksen tilastoista.

Alueen julkiset kalasatamat palvelevat troolikalastuksen lisäksi myös pienimuotoisempaa kalastusta. Suurimmat satamat ovat Merimasku, Taivassalon Tuomarainen, Kustavin Laupunen, Uudenkaupungin Suukari, Pyhämaan Pitkäluoto, Rauman kalasatama, Porin Reposaari, Merikarvian Krooka ja Säkylän kalasatama.

Rannikkokalastajien määrä on viime vuosina ollut dramaattisessa laskussa. Eläköityville kalastajille ei löydy seuraajia sillä ammatti on raskas ja kalastamalla on yhä vaikeampi saada toimeentuloa. Hylkeet ottavat osansa saaliista ja rikkovat pyydykset ja hillitsemättömästi kasvanut merimetsokanta vähentää kalastettavaa. Kotimaiselle kalalle on kuitenkin hyvät markkinat ja kalan terveellisyys on tunnustettu tosiasia.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus tarjoaa Saaristomeren alueella kalatalousyrittäjille neuvontaa ja konkreettista apua investointitukiin ja yrittäjänä toimimiseen liittyvissä asioissa osana Saaristomeren Kalaleaderin rahoittamaa hanketta.
Lisätietoa täältä 

Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalousyrittäjille neuvontaa tarjoaa myös Lännen Kalaleader ja aktivaattori Mika Halttu.
Lisätietoa Lännen Kalaleaderin kotisivuilta kalaleader.fi