Vuosi on jälleen vaihtunut, ja lauha talvi ennustaa kevään tuloa poikkeuksellisen aikaisin. Tuleva kevät aktivoi myös osakaskuntia esimerkiksi kokousten ja kalatilausten muodossa. Saamme säännöllisesti kyselyitä istutuksiin liittyen, joten alle on koottu ohjeita istutusten suunnitteluun, ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Yleisimmät istutettavat lajit ovat kuha ja vaellussiika, mutta jonkin verran istutetaan myös lohia ja taimenia. Lisäksi tänä keväänä pyritään muutaman vuoden tauon jälkeen saamaan haudontaan myös hauen mätiä Säkylän Pyhäjärvestä. Haukien tilanteesta tiedotetaan kevään edetessä, ja vastakuoriutuneiden hauenpoikasten istutukset tehdään toukokuun puolen välin tienoilla riippuen kevään etenemisestä. Myös planktonsiioille kartoitetaan tälle vuodelle uutta toimittajaa.
Kuhien osalta viime vuodet ovat olleet erittäin hyviä, ja kalat on saatu toimitettua kaikille tilaajille. Luonnonravintolammikoissa kasvavien kuhien saatavuudessa on kuitenkin vuosittaista vaihtelua, ja lopullinen määrä selviää vasta syys-lokakuussa lähellä istutusajankohtaa.
Istutusten suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
- Onko istutettava laji mainittu kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelmassa?
- Vesistön koko
- Vedenlaatu
- Syvyys
- Kalaston rakenne (etenkin petokalojen ja särkikalojen suhde)
- Kalastuspaine
- Mikäli istutusbudjetti on pieni, kannattaa suuremman kappalemäärän takia istuttaa isompi määrä kahden tai kolmen vuoden välein kuin pieni määrä vuosittain.
Milloin istutuksia ei kannata tehdä:
- Istutettavan lajin kanta on ennestään vahva ja se lisääntyy vesistössä luontaisesti.
- Järvessä esiintyy happikatoa (pois lukien syvänteiden pohjat).
- Istutus ei useista yrityksistä huolimatta tuota tulosta
Kirjoittaja Lauri Rantanen, Länsi-Suomen Kalatalouskeskus