Ammattikalastus ja kotimainen kala tutuksi lapsille ja nuorille

Hankkeen tavoitteena on saada uusia toimijoita alalle ja nostaa kotimaisen kalan käyttöä ja arvostusta ohjaamalla nuoria alalle ja opettamalla lapsista osaavia kotimaisen kalan käyttäjiä. Toimialue on Saaristomeren kalatalousryhmän toimialue, ja sen kaupungit, muun muassa Turku, Raisio, Naantali, Kaarina, Paimio ja Parainen.

Hankkeen aikana on tarkoitus järjestää lapsille ja nuorille Ammattikalastus tutuksi -retkiä. Alakouluikäisille pikkukalastajille suunnatuilla retkillä lapset yhdessä vanhemman kanssa pääsevät tutustumaan kalastajaan ja kalastuskalustoon.

Toisena toimenpidekokonaisuutena hankkeen aikana järjestetään kursseja, joissa käsitellään kotimaista kalaa ja valmistetaan kalaruokia. Kursseille voi tulla lapsi tai nuori yksin tai vanhemman kanssa.

Syksyllä 2019 järjestettiin yksi ammattikalastus tutuksi -retki Teijossa. Retki järjestettiin yhteistyössä MLL Kaarinan yhdistyksen kanssa ja sille osallistui 18 henkilöä, joista 11 oli lapsia. Retkellä lapset pääsivät kalastajan kanssa kokemaan verkkoja, tutustumaan kalastajan varusteisiin, näkivät eri kalalajeja ja kuulivat ammatista. Samassa yhteydessä järjestettiin kalaruokakurssi, jossa opeteltiin kalan (hauki) valmistamista avotulella. Lisää retkipäivästä MLL Kaarinan kotisivuilla ja Turun Sanomissa.

Tammikuussa alkoivat ensimmäiset varsinaiset kalaruokakurssit Kaarinassa ja Raisiossa. Opettajina kursseilla toimivat Maa- ja Kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat. Kursseilla oli yhteensä 48 ihmistä, joista 28 oli iältään 5-15 -vuotiaita.

Kursseilla käsiteltiin kokonaista kalaa ja kokattiin muuan muassa uunisilakoita, silakkapihvejä, haukiburgereita, paistettua kuhaa ja kalakeittoa aasialaisittain. Kalaruokakursseilta saatu palaute oli hyvää ja erityisen ilahduttavaa oli se, että sekä Kaarinassa että Raisiossa lasten suosikiksi on noussut silakkaruuat, jopa yli hauki-burgereiden. Lisää kalaruokakursseista Suomen Kalastuslehden artikkelissa

Valitettavasti koronatilanteen vuoksi Raision kurssi jouduttiin keskeyttämään, ja kevään retket ammattikalastajien luo perumaan. Tällä hetkellä suunnitellaan, miten retket kalastajien luo voidaan toteuttaa turvallisesti.

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta Saaristomeren kalatalousryhmältä.

Hankkeen vastuuhenkilö Länsi-Suomen kalatalouskeskuksessa on Anu Niinikorpi
Yhteystiedot löydät osoitteesta välilehdeltä Tietoa meistä